Kezdőlap Amit a névjegykártyákról tudni kell
Amit a névjegykártyákról tudni kell

Egy kis visszatekintés....

Réges-régen pár évezreddel ezelőtt Kínában már használtak névjegykártyát.
Rendeltetése a név, beosztás, cím feltüntetése volt, ezen kívül a méretével is igazodott tulajdonosa hatalmasságához. Előfordult, hogy a mandarin előtt ketten vitték ajtónyi névjegykártyáját látogatásai alkalmával.

Napkirály (XIV. Lajos) idejében  (1643-1715) elég volt, ha valaki egy kártyára ráírta a nevét, de címerekkel és más jelzésekkel is ellátott lapocskák is léteztek.

A névjegykártya eredetileg látogatójegy volt. A papírlapon szegélydísz és metszett figurák voltak, s a rajz mellett helyet hagytak az illető saját kezű aláírásának. Nagykövetek, bankárok, orvosok és más magas rangú urak pedig már ekkor is készítettek olyan vizitkártyát, amelyre a nevüket eleve felfestették.
A ma használatos formában 1796-ban jelent meg a névjegykártya.

A névjegykártya az emberek közötti hivatalos érintkezés gyakorlati, tájékoztató jellegű segédeszköze: megkönnyíti a tájékoztatást, tájékozódást a másik személyét illetően, gördülékenyebbé teszi a hivatalos személyes kapcsolatokat, illetve bizonyos szigorúan meghatározott esetekben helyettesítheti a személyes találkozást - a protokoll szabályai szerint.

Ma már nemcsak a hivatalos, illetve kimondottan protokolláris, hanem a hétköznapi vagy baráti, ismerősök közötti kapcsolatokban is elterjedt a használata.

 

A hivatalos névjegykártya mérete: 90 x 50 mm vagy az EU-n belül 85 x 55 mm. Mindkettő szabvány névjegy méret.

 

Egy kis névjegykártya protokoll......

A névjegykártya átadása
A névjegy személyes átadása általában találkozások, ismerkedések, bemutatások és különféle egyeztetések alkalmával történik, mintegy a bemutatkozás kiegészítéseként. Hivatalos jellegű alkalmakkor főként fontos és illendő - de a magánjellegűeknél is ajánlott - az átadott névjegy elolvasása, néhány perces tanulmányozása. Ezzel megtiszteljük a névjegy átadóját, s ha korábban nem ismertük, akkor lehetőségünk van helyes megszólításra, illetve nevének pontos használatára, ami különösen fontos az illem szempontjából.
A bemutatkozás alkalmával kapott névjegyet illik azonnal sajátunk átadásával viszonozni.

A névjegykártya leadása
A névjegy leadásának két fontosabb esetben lehet különleges jelentősége.
Előfordulhat, hogy egy társasági összejövetel alkalmával a vendéglátó vagy a házigazda igényt tart arra, hogy utólag áttekinthesse, számba vehesse, hogy kik jelentek meg nála, kik tisztelték meg látogatásukkal, részvételükkel. Ilyen esetben egy előre - erre a célra - elhelyezett tálcán illendő a vendégeknek távozáskor leadni a névjegyüket.
Abban az esetben pedig, ha előre be nem jelentett látogatás alkalmával nem jöhet létre a személyes találkozás azzal, akivel szeretnénk, távozáskor célszerű magunk után névjegyet hagyni, esetleg a hivatalban, titkárnőnél, munkatársaknál ezen felül még szóbeli üzenetet is, amely az utólagos kapcsolatfelvétel lehetősége, illetve az udvariasság megnyilvánulása.
Ha a leadott névjegyre valamit írunk, azt a bal alsó sarokba ceruzával írjuk, mert ez jelzi a személyes leadás tényét. A tinta használata a névjegykártya  elküldésére utal.

A névjegykártya küldése
Bizonyos esetekben névjegyünk elküldése pótolhatja, valamiképpen helyettesítheti (általában ideiglenes jelleggel) a személyes találkozást.
A névjegykártya küldés csak protokolláris szempontból felel meg a látogatásnak, a személyes találkozással nem egyenlő.
Postán küldeni névjegyet udvariatlanság.
Az alkalmi és megválaszolandó névjegyeket egy napon belül viszonozni kell, a bemutatkozó, bemutatkozást kezdeményező névjegyek esetén ez néhány napon belül teendő meg.
Ha több személynek ugyanabban a borítékban küldünk névjegyet, akkor minden névjegyre rá kell írni a címzettet. Küldhet ugyanannak a személynek ugyanabban a borítékban több személy is névjegyet.

Névjegykártya készítés sablonok segítségével

Saját névjegykártya design beküldése

 

Lézergravírozás!

Szavazások

Az üzleti sikert és a magánélet alakulását, befolyásolja egy jó névjegykártya?
 

További szolgáltatásaink:

Ki olvas minket

Oldalainkat 90 vendég böngészi